top of page

Història

 

El primer document escrit on apareix el nom de Molló (Mollione) data del 936, any de la consagració de l'església de Santa Cecília, però es té coneixement de l’existència d’un poblament anterior, segurament d’origen celta.

 

A finals dels segles IX i X es va realitzar la repoblació de les valls del Ter sota el domini dels comtes de Besalú, i finalment el 1141 passà sota la protecció del monestir de Ripoll. L'any 1428, el municipi va ser sacsejat per un fort terratrèmol, que va destruir moltes cases i part de l’església de Santa Cecília, que posteriorment es va reconstruir.

 

Al 1659, en virtut del Tractat dels Pirineus, Molló passa a ser un municipi fronterer. Durant  la Guerra Civil, el gener i febrer de 1939, Molló va ser testimoni dels més de 100.000 exiliats que es calcula que van creuar el Coll d’Ares per refugiar-se cap a França. L’entrada a la UE (1986) i la desaparició de la duana a Coll d’Ares (1992) van permetre recuperar la relació de veïnatge amb el Vallespir i la Catalunya Nord.

 

 

El municipi

 

Molló (a 1.182 metres d’altitud) i Espinavell (1.250 m) són els dos nuclis de població que conformen el municipi. La resta de la població del municipi es troba disseminada en forma de masos pels set veïnats: Can Solà, Fabert, Favars, Ginestosa, Els Grells, Moixons i El Riberal. El terme municipal, de 43 km², comprèn tota la capçalera del riu Ritort, afluent del Ter.

 

La seva vegetació ens ofereix un gran ventall d'herbes remeieres, de prats i cultius sobretot de trumfa (patata) i de grans àrees boscoses de roures, bedolls, avellaners, i a la part alta pastures de muntanya i boscos de pi roig i avets.

 

El turisme i la ramaderia són actualment els principals sectors d’activitat econòmica.

 

 

No t’ho perdis!

 

  • Tasta als nostres restaurants els embotits, la carn de poltre o la trumfa, productes del nostre municipi.

 

  • Ressegueix el Camí de la Retirada, que van fer molts exiliats l’hivern del 1939, fes un tram del Camí de Sant Jaume o realitza una de les etapes del GR11.

 

  • Visita l’església de Santa Cecília de Molló, Bé Cultural d’Interès Nacional (1979).

 

  • Descobreix les capelles de la Mare de Déu de les Neus d’Espinavell o de Sant Sebastià a Molló.

 

  • Tot fent una passejada, arriba’t als oratoris de Sant Joan d’Espinavell, Sant Benet dels Grells, Sant Isidre de Fabert, Sant Pere de Ginestosa, Mare de Déu de Núria del Riberal, Santa Magdalena de Favars o Sant Bernabé de Moixons.

 

  • Banya’t al riu Ritort, sota el pont romànic del Molí de Can Fumat, al veïnat del Riberal.

 

  • Respira la tranquil·litat de les nostres muntanyes, tot ascendint al Costabona (2.464 m), o deixa’t captivar per les vistes i la història del punt fronterer de Coll d’Ares (1.513 m)

 

 

 

Llocs d'interès:

Consulta aquí els llocs d'interès històric, arquitectònic, patrimonial i natural clicant aquí.

Descarrega't aquí els fulletons turístics de Molló:

Descàrrega del fulletó municipal (2021) en pdf.

Descàrrega del tríptic Molló en català/castellà.

Descàrrega del triptíc en français/english.

 

turisme_mollo_2021 A.jpg
turisme_mollo_2021B.jpg
Mollo CATCAST_page-0001.jpg
Mollo CATCAST_page-0002.jpg
bottom of page