top of page

Es posen en marxa les caminades guiades pel Camí de l'Exili: Molló-Espinavell-Coll Pregon


A partir d'aquest mes d'agost de 2021 s'estrena la nova ruta del Camí de l'Exili. Aquesta nova ruta anirà des de Molló fins a La Presta passant per Espinavell i Coll Pregon, i complementa la ruta del Camí de la Retirada que va de Molló a Prats de Molló per Coll d'Ares.


Des de fa un anys, l'Ajuntament de Molló està treballant en qüestions de memòria democràtica, amb la recuperació de camins i de la història local de l'època de la Guerra Civil i la Retirada (1939), que foren molt transcendents al municipi. Així doncs, des de l'any 2017 es troba senyalitzat el que s'ha anomenat com a Camí de la Retirada (Molló-Coll d'Ares-Prats de Molló), i a partir d'aquest estiu 2021 es troba senyalitzat el Camí de l'Exili (Molló-Espinavell-Coll Pregon-La Presta). S'ha optat per anomenar-los de forma diferent (Retirada/Exili) per a poder-los diferenciar des d'un punt de vista turístic.La recuperació d'aquest camí i creació de la ruta ha comportat una recerca històrica i fotogràfica, la millora de la senyalització orientativa, la instal·lació de 8 panells informatius al llarg de la ruta i la creació d'un fulletó turístic. El cost d'aquestes actuacions ha estat finançat, en part, per un ajut de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, en el marc de les subvencions de l'Eurodistricte per a projectes de cooperació a l'Espai Català Transfronterer.


El nou Camí de l'Exili (Molló-La Presta) té una distància de 9,7 quilòmetres, amb un desnivell de +649 metres, una durada de 4 hores (anada), i una dificultat mitjana-alta. La sortida del camí és a la Plaça del Conflent de Molló, continua pels carrers del poble cap a la masia de La Bola i el veïnat dels Grells fins arribar a Espinavell. Des d'allà es puja cap a Coll Pregon, punt fronterer, i es davalla cap a La Farga i La Presta (Vallespir). Des d'allà es pot tornar a peu a Molló per la mateixa ruta o bé en autobús de transport públic (La Presta - Prats de Molló i després Prats de Molló - Molló)L'Ajuntament de Molló ha organitzat tres caminades guiades gratuïtes pel Camí de l'Exili per aquest estiu 2021 a fi de donar a conèixer la ruta i els seus detalls històrics, amb el guiatge de Lluís Bassaganya del Centre d'Estudis La Retirada de Camprodon. Aquestes caminades no faran tota la ruta sinó que sortiran de Molló fins a Coll Pregon i tornaran al punt d'origen.


Les persones interessades en apuntar-se a alguna de les caminades cal que ho facin trucant a l'Ajuntament de Molló (972740387). Més informació a https://www.mollo.cat/exili639 views0 comments

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page