top of page

Quim Torra presidirà els actes commemoratius del 80è aniversari de La Retirada a Molló

Updated: Feb 12, 2019


El pròxim dissabte 16 de febrer de 2019 es duran a terme diversos actes commemoratius del 80è aniversari del final de la Guerra Civil i La Retirada a Molló i a Prats de Molló-La Presta.


El 13 de febrer de 1939, l’exèrcit nacional va arribar a Molló i al punt fronterer de Coll d’Ares, essent l’última contrada de Catalunya a caure davant el nou règim franquista. La situació va provocar que en les setmanes prèvies milers de persones, civils i militars republicans, emprenguessin el camí de l’exili pels diversos colls ubicats a la zona del Pirineu Oriental. Es calcula que pel Coll d’Ares hi arribaren a creuar més de 100.000 persones fugint de la guerra i el nou règim que s’instaurava a Espanya.


Els ajuntaments de Molló (El Ripollès) i de Prats de Molló-La Presta (Vallespir), amb la col·laboració de diferents entitats i administracions, ha organitzat diversos actes per commemorar aquests fets.


A les 8:00 hores, a la Casa de la Vila, el President de la Generalitat de Catalunya, Molt Hble. Sr. Quim Torra, visitarà l’Ajuntament de Molló on serà rebut per l’alcalde i els regidors de la Corporació, signarà el Llibre d’Honor i inaugurarà les obres de "Millora del Camí de la Retirada entre Molló i Coll d’Ares”, que formen part del projecte Patrimc@t (https://www.mollo.cat/patrimcat) i que ha rebut el finançament dels fons POCTEFA del programa FEDER de la Unió Europea, de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament de Molló.


Seguidament, a les 8:30 hores, està previst que el President de la Generalitat de Catalunya recorri un tram del Camí de la Retirada, recordant aquells que fa 80 anys van haver d’emprendre camins d’exili com aquest fugint dels horrors de la guerra i la dictadura.


La sortida “Pel Camí de la Retirada de Molló a Prats de Molló” (https://www.mollo.cat/retirada) està oberta a tothom, i s’iniciarà a les 8:30 hores a la Plaça del Conflent. La sortida té una distància de 14 quilòmetres, un desnivell de +555 metres/- 990 metres, una durada de 4 hores, i una dificultat mitjana. Els que vulguin realitzar el camí, cal que portin esmorzar, aigua, abric i calçat adequat. Es retornarà de Prats a Molló amb un autobús gratuït. Les places són limitades i cal inscriure’s a l’Ajuntament de Molló (972.74.03.87 o info@mollo.cat). En cas de mal temps, cal trucar a l’Ajuntament per informar-se dels possibles canvis o anul·lacions.


Una vegada arribats a Coll d’Ares, el President i les autoritats faran una ofrena floral al memorial de l’exili que hi ha en aquest punt, així com visites a l’antiga capella de Santa Margarida de Coll d’Ares (antic hospital de campanya que va acollir molts dels ferits exiliats).


El diumenge 17 de febrer, els actes continuaran amb:


A la tarda, a les 11:30 hores, a la Sala Polivalent de Molló es presentarà la “Cartografia del patrimoni militar de la Vall de Camprodon, del segle XX” a càrrec d'Alicia Guillaumes, tècnica del projecte Patrimc@t.


Per acabar la jornada, a les 12:00 hores, a la Sala Polivalent de Molló, l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Dr. Agustí Alcoberro pronunciarà la xerrada “Els exilis de la Història”.


Trobareu més informació d’aquests actes al web https://www.mollo.cat/80anys

195 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page