Tria de Mulats d'Espinavell

Edició 2020 suspesa per la COVID-19

Fira ramadera d'arrel tradicional

1/6

Fotos de Montxu Etxauri, Joan Guillamet, Teresa Buixeda i Josep Coma

Què és la Tria de Mulats d'Espinavell?

 

 

La Tria de Mulats d'Espinavell és una fira ramadera d'arrel tradicional que se celebra a Espinavell cada any, el dia 13 d'octubre. Aquest nucli, del municipi de Molló, acull en aquesta data, diada de Sant Eduard, una fira de bestiar equí, d'enorme importància per tota la Vall de Camprodon i la comarca del Ripollès. Els orígens de la fira són incerts, ja que en un principi era només una trobada entre els ramaders de Molló i els compradors, que negociaven amb els anteriors a fi de comprar-los el bestiar. De mica en mica, la fira va anar guanyant adeptes i admiradors, i actualment suposa ésser una activitat turística de primer ordre en el nostre municipi i comarca, a causa del volum de visitants que la concorren. El Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya (1997) va reconèixer la importància d'aquesta fira, atorgant a l'Ajuntament de Molló el Diploma Turístic de Catalunya.La festa comença amb la baixada de forma natural i directa, dels caps de bestiar fins a Les Planes d'Espinavell, on té lloc la fira. Aquest bestiar però, ha passat tot l'estiu a la muntanya, i la Tria suposa el final de la temporada que aquests passen fora del municipi de Molló.  A finals de juny, per Sant Joan, els ramaders de Molló fan la transhumància del bestiar equí i boví, des del nucli de Molló i fins a la muntanya de Rojà (pròxim al massís del Canigó, a la comarca del Conflent), on aquests conserven els drets de pastura, reconeguts per les Actes del Tractat dels Pirineus (1659).


El bestiar passa els mesos de juliol, agost i setembre en aquesta muntanya nord-catalana, vigilats pel Cisco del Carol, un veí de Molló de més de vuitanta anys, que segueix la tradició de custodiar el bestiar durant els mesos d'estiu. Aquest passa els tres mesos en un refugi situat a la mateixa muntanya de Rojà, completament sol, i vigila i es preocupa del bestiar que els ramaders de Molló hi han deixat. A finals de setembre, per Sant Miquel, els propietaris del bestiar retornen a Rojà, per recollir les eugues i cavalls que hi han passat l'estiu. La transhumància des de Rojà acaba altra vegada fins a Molló. És en aquest moment, quan els ramaders porten el bestiar a les proximitats del Costabona, molt a prop d'Espinavell, on esperaran fins el dia 13 d'octubre per portar-los a la fira.


El dia 13 d'octubre, els ramaders acompanyen el bestiar equí fins a Les Planes d'Espinavell, on passaran la resta del dia. Aproximadament, a les 11 hores del matí, les eugues, cavalls i mulats (la cria de l'euga) arriben a la Fira. Un cop allà, s'iniciaran els tractes de compravenda de mulats o pollins entre compradors i ramaders. Al matí també, es realitza l'entrega de premis als millors exemplars, escollits per un comitè veterinari. A la tarda, una vegada s'hagin tancat tots els tractes, es procedeix amb la separació o tria de les eugues i dels mulats. D'aquí el nom de Tria de Mulats, que al·ludeix a la separació de les cries de les seves mares. Finalment, les eugues i els cavalls, separats ja de les seves cries, retornen a l'entorn de la muntanya del Costabona, on esperaran les primeres neus perquè els propietaris els traslladin als respectius masos.

En Cisco del Carol, l'antic eugasser

 

El Ple de l'Ajuntament de Molló va aprovar el 13 de setembre de 2010 declarar per unanimitat al Sr. Francesc Pastoret i Sau (Molló, 1924-2011), conegut com en Cisco del Carol, com a fill il·lustre i medalla del poble de Molló.

Francesc Pastoret és la primera persona que ha rebut algun honor o distinció d'acord amb el Reglament d'Honors i Distincions aprovat per l'Ajuntament l'any 2010. Concretament, Francesc Pastoret fou declarat fill il·lustre, que és la màxima distinció i honor que pot atorgar l'Ajuntament a un veí del municipi. Aquest honor correspon a persones que a més d'haver nascut al municipi de Molló, han desenvolupat, en qualsevol aspecte de l'activitat humana, una tasca exemplar i poc comuna.

En aquest sentit Francesc Pastoret representa una professió en via d'extinció: la d'eugasser. Francesc Pastoret va ser des dels seus 19 anys fins gairebé els 80 l'eugasser de la muntanya de Rojà (Conflent). Pastoret ha estat l'ànima viva de la transhumància al municipi de Molló, vigilant durant els períodes estivals els ramats de vaques i eugues en aquesta muntanya del Conflent, a més de ser una figura clau pel manteniment d'una fira d'arrel tradicional com és la Tria de Mulats d'Espinavell.

Pels seus valors com a pastor transhumant, i coneixedor autodidàctica de la professió, de la muntanya i del bestiar, l'Ajuntament de Molló li va concedir la distinció de fill il·lustre i medalla del poble. Cal recordar que Pastoret ja fiu distingit amb la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya (2006), Medalla de l’Agricultura Catalana del Govern de la Generalitat de Catalunya, així com de la Creu Oficial de “la Orden del Mérito Agrario, Pesquero y Alimentario”. L'entrega de la medalla es realitzà en el marc de la Tria de Mulats d'Espinavell de l'any 2011. Un any després, el 24 d'octubre de 2011, moria a Molló a l'edat de 87 anys. 

 

Francesc Pastoret també té un carrer dedicat al poble de Molló.

Biografia Medalla Francesc Macià - Generalitat de Catalunya.​
Vídeo Medalla Francesc Macià - Generalitat de Catalunya.​
Vídeo sobre la declaració de fill il·lustre i medalla del poble de Molló, a Francesc Pastoret Sau.

Un breu resum en vídeo de la Tria de Mulats 

Programa d'actes - Edició 2020 suspesa

 

El proper 13 d'octubre de 2020 no se celebrarà la Tria de Mulats d'Espinavell.


 

En una reunió celebrada aquesta setmana entre l'Ajuntament de Molló (organitzador de la fira) i els ramaders participants de la fira s'ha acordat que enguany no es celebrarà la Tria de Mulats d'Espinavell a causa de la situació sanitària provocada per la COVID-19, després de valorar diferents opcions.


 

Entre els motius de la suspensió hi ha:


 

a) La responsabilitat col·lectiva i el deure d'autoprotecció en relació a la pandèmia provocada pel coronavirus.
 

b) L'alt risc de rebrot que registra la comarca del Ripollès actualment.
 

c) La incertesa d'organitzar una fira d'aquestes característiques (amb 3.000-4.000 persones assistents, contractació de serveis, gestió complexa per un ajuntament petit) sense saber fins uns dies abans si la situació sanitària permet dur-la a terme o no.

c) La impossibilitat de complir amb les mesures de seguretat per prevenir contagis, sobretot amb el control d'aforament en un espai a l'aire lliure (les Planes d'Espinavell), el què fa molt complicat delimitar la fira amb tanques, fer control d'accessos, evitar l'accés de persones que no disposin de cita prèvia en una fira on molta gent accedeix a peu per diversos camins...
 

d) El fet de que cal evitar les trobades o actes multitudinaris, i la fira suposa la trobada de més de 2.000 persones en un espai a l'aire lliure però no amb prou capacitat per garantir les distàncies. A més, la majoria de visitants provenen de molts punts de la geografia, aplegant persones d'arreu de la demarcació de Girona, Catalunya Central, área metropolitana de Barcelona, Catalunya Nord, País Valencià,...


 

Ajuntament i ramaders desitgen que la situació de pandèmia provocada per la COVID-19 millori i esperen poder celebrar l'edició del 2021 amb normalitat.

Tots els actes se celebren a Les Planes d'Espinavell, una àrea plana als peus del poble d'Espinavell, i al costat del riu Ritort.

Coordenades 42.378342, 2.396279

Consulta els exemplars guanyadors (semental, parella, pollina i escamot) de la la Tria de Mulats d'Espinavell 2019. 

 

Millor escamot: Mas Can Freixa (Molló)

 

Millor euga:  Mas Can Illa (Molló)

 

Millor pollí/pollina: Mas Can Gascó (Molló)

 

Millor semental:  Mas La Moixa (Llanars)

 

Millor parella (euga i pollí):  Mas La Coromina (Molló)

 

 

Afectacions de trànsit a la carretera d'Espinavell

 

 

Afectacions de trànsit a la carretera GIV-5225 des d'Espinavell a la C-38, el dia 13 d'octubre, en el marc de la Tria de Mulats d'Espinavell:

 

Trànsit en sentit Sud/Molló/Camprodon:

Quedarà tallada al trànsit la carretera GIV-5225,  des de les 7 a les 14 hores.

 

Trànsit en sentit Nord/Espinavell:

Es podrà circular fins a omplir l'aparcament habilitat a la fira i/o fins que els Mossos d'Esquadra d'acord amb Alcaldia ordenin tallar la carretera per motius de seguretat. Aproximadament abans de les 9 del matí la carretera podria estar tallada.

 

 

Mapa de la carretera GIV-5225

 

 

Utilitzeu els autobusos gratuïts que circularan de Molló a Espinavell (i viceversa) per a desplaçar-vos. Servei des de les 7 a les 17 hores. Parades:

 

- Molló-Rotonda

- Desviament d'Espinavell

- Espinavell-Fira

Organització, col·laboradors i patrocinadors

 

L'Ajuntament de Molló és l'organitzador de la fira a través de les Regidories de Benestar, Ciutadania i Qualitat de Vida (Fires) i la de Medi Rural i Equipaments (Ramaderia). La fira és possible gràcies a tots els ramaders que hi participen i porten el seu bestiar:

 

 • Mas Can Torrent (Veïnat de Ginestosa, Molló)

 • Mas Can Illa (Veïnat de Ginestosa, Molló)

 • Mas Can Pastoret (Veïnat de Ginestosa, Molló)

 • Mas Can Gascó (Veïnat de Fabert, Molló)

 • Mas Can Freixa (Veïnat dels Grells, Molló)

 • Mas El Carol (Veïnat de Moxions, Molló)

 • Mas La Coromina (Molló)

 • Mas Can Coronel (Veïnat del Riberal, Molló)

 • Mas Can Bac (Veïnat de Moixons, Molló)

 • Mas El Galceran (Veïnat de Favars, Molló)

 • Mas de Cruanyes (Veïnat de Freixenet, Camprodon)

 • Mas de Fogonella (Veïnat de Freixenet, Camprodon)

 • Mas Can Xacó (Veïnat de Freixenet, Camprodon)

 • Mas Les Fonts (Veïnat de Freixenet, Camprodon)

 • Mas La Illa (Llanars)

 • Mas La Moixa (Llanars)

La fira té el suport econòmic de:

Ajuntament de Molló - Carrer de Sant Sebastià, 2 - 17868 Molló (El Ripollès, Girona) - 972740387

 

Seu electrònica | Tots els drets reservats | Protecció de dades | Cookies | Avís legal

 z