top of page

Camí de l'Exili
Molló - Espinavell - Coll Pregon - La Presta

Mollo_Mapa_Cami_Exili.jpg

Anomenem “camí de la Retirada o de l'exili” qualsevol de les rutes que seguiren els exiliats, tant civils com militars, per creuar la frontera en direcció a França. Per això es pot dir que hi hagué molts “camins de la Retirada o de l'exili”, alguns més transitats i altres menys.

 

Al terme de Molló hem optat per senyalitzar:

 

Aquest web us mostra el Camí de l'Exili de Molló a Espinavell i La Presta per Coll Pregon

FITXA TÈCNICA
Distància: 12,5 quilòmetres
Desnivell total: 1.080 metres
Durada: 5 hores (anada)
Dificultat: Mitjana-Alta

Sortida: Plaça del Conflent de Molló

Arribada: La Presta

Podeu tornar de La Presta a Molló amb autobús https://www.mollo.cat/transportpublic

Descarrega't el fulletó i imprimeix-lo a casa teva!

IF-756433_ED-713941.jpg

La Guerra Civil i la Retirada a Molló

 

Amb la caiguda de Barcelona, el 26 de gener de 1939, va començar el que, en l’actualitat, anomenem la Retirada. Centenars de milers de persones van fugir de les tropes franquistes en direcció a la frontera francesa. El passos principals van ser els de la Cerdanya, l’Alt Empordà i el Ripollès.

Entre finals de gener i principis de febrer de 1939 van passar per la vall de Camprodon unes 100.000 persones, aproximadament. Si bé la gran majoria ho va fer per la mateixa carretera que hi ha ara, que uneix les poblacions de Molló i Prats de Molló pel coll d’Ares, també n’hi va haver que van travessar  per senders de muntanya per arribar a les primeres poblacions del Vallespir. Una gran part de les persones que van fer servir aquests corriols van ser els militars, que abans de passar a França van voler controlar algun del passos per frenar l’avanç dels nacionals. D’aquesta manera, van donar temps als civils i als 3.000 ferits que havien estat evacuats dels diferents hospitals de Camprodon per creuar la frontera.

El terme de Molló té tres vies principals d’escapament per travessar la frontera: la carretera del coll d’Ares (que ja estava operativa l’any 1939, però que no acabava d’arribar al punt fronterer), l’antic camí que anava de Camprodon fins al coll d’Ares passant per la Casilla del carrabiners i el camí d’Espinavell al coll Pregon.

Si bé les tropes franquistes de la 53a divisió del cos de l’exèrcit d’Aragó van arribar al coll d’Ares el dia 13 de febrer, no va ser fins al dia 14 de febrer de 1939 que, pel coll Pregon, van creuar la frontera els darrers soldats republicans. Eren les restes de la 60a divisió.