top of page

Aprovat el Pla d’acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de la Vall de Camprodon

Updated: Feb 9, 2023


El Ple de Molló de 3 de febrer de 2023 va renovar el compromís de l'Ajuntament de Molló a a formar part del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia Sostenible (horitzó 2050) i va aprovar el Pla d’acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de la unitat de paisatge de la Vall de Camprodon.


D'aquesta manera, l’Ajuntament de Molló fa seus els objectius de la Unió Europea per l’any 2030 i adopta el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en un 55% per cent per a 2030, a ser neutres en emissions al 2050 i a esdevenir més resilients als impactes del canvi climàtic mitjançant a la creació de plans d’acció.


Així mateix, l'Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Girona, ha aprovat el Pla d’acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de la unitat de paisatge de la Vall de Camprodon, que preveu mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic pels municipis de Camprodon, Llanars, Setcases, Vilallonga de Ter i Molló.


En el cas de Molló es preveu reduir un 56,4% les emissions de CO2 per l'any 2030 en relació a les emissions generades el 2019, amb tot un conjunt d'accions que es poden consultar al document del Pla d’acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de la unitat de paisatge de la Vall de Camprodon accessible des del web https://www.mollo.cat/energia



El Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia


L’any 1997, en el marc de la tercera Cimera del Clima, es presentava el Protocol de Kyoto, amb l’objectiu d’establir un protocol vinculant de reducció d’emissions de gasos d’efecte d'hivernacle (GEH). El compromís era reduir el 5 % dels GEH emesos l’any 1990 durant el període 2008-2012. Tot i que la Unió Europea el va signar l’any 1998 i el va ratificar el 2002, el protocol no va entrar en vigor fins al 16 de febrer de 2005, quan es va assolir el mínim de països necessaris per sumar, junts, un compromís de reducció de més del 55 % de les emissions de GEH del 1990.


A la Cimera del Clima celebrada a París el desembre de 2015 (COP 21) es va aconseguir l'acord polític de mantenir l'escalfament global per sota dels 2ºC, amb un objectiu de 1,5ºC. L'acord de París és el més important aconseguit fins ara i va entrar en vigor el 4 de novembre de 2016, després de superar els llindars de ratificació establerts en el mateix acord.


A principis de 2008 la Unió Europea va posar en marxa el “Pacte dels Alcaldes per l’energia sostenible local”, una iniciativa per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic. Els signants del Pacte es comprometien a reduir les emissions de CO2 en més d’un 20% el 2020, a través de l’eficiència energètica i les energies renovables (mitigació).


El Pacte dels Alcaldes és la primera iniciativa, i la més ambiciosa, de la Comissió Europea orientada directament a les autoritats locals i als ciutadans per prendre la iniciativa en la lluita contra el canvi climàtic. El nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia és la fusió de la mitigació del canvi climàtic (Pacte dels Alcaldes – Covenant of Mayors) i l’adaptació (Alcaldes per l’Adaptació – Mayors Adapts) sota un mateix paraigua en una nova iniciativa.


La nova estratègia del «40/30» de la Comissió Europea és la base del Pacte dels Alcaldes (Covenant of Mayors), en què la Unió Europea atorga tot el protagonisme als municipis com a actors principals de l'acció de govern.


Al maig del 2021, el renovat Pacte de les Alcaldies assumeix els compromisos de l’Acord Verd europeu 2019 i la Llei europea de Canvi Climàtic i fixa l’objectiu de reducció en més del 55% al 2030 i la neutralitat en carboni al 2050.


A partir del novembre de 2015, tots els signants del Pacte dels Alcaldes es comprometen, voluntàriament i unilateralment, a adoptar el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu municipi com a mínim en un 40% per l’any 2030; a reduir la vulnerabilitat del seu territori, i a augmentar la resiliència als impactes del canvi climàtic, mitjançant la redacció i execució de Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Aquests han d’incloure mesures a favor de les fonts d’energia renovables i les tecnologies de millora de l’eficiència energètica per a la mitigació del canvi climàtic, una avaluació de les vulnerabilitats i els riscos al canvi climàtic i un pla d’acció pel que fa a l’adaptació.

bottom of page