L’amiant es va fer servir en grans quantitats a finals del segle passat. Es troba principalment en forma de fibrociment en teulades, dipòsits, baixants o jardineres, però també formant part d’altres materials en edificis i infraestructures.
Si aquests materials es deterioren alliberen microfibres que poden penetrar en el cos per les vies respiratòries i poden provocar diferents tipus de càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. Aquestes malalties poden trigar entre 20 i 40 anys a aflorar.
Tot i que el 2002 es va prohibir la seva utilització, es calcula que a Catalunya encara resten més de 4 milions de tones d’amiant. El 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil i constituiran un problema de salut pública, laboral i mediambiental.
La Unió Europea (UE) fixa com a objectius la retirada de l’amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt de la Unió el 2032.
El cens municipal d'amiant
L'Ajuntament de Molló ha d'elaborar el cens municipal d'amiant que ha d'incloure els edificis o instal·lacions públics i privats que tenen amiant, i que després serà tramès a la Generalitat de Catalunya a efectes informatius.
És per això que es demana si teniu coneixement de llocs o edificis i instal·lacions de la vostra propietat on hi hagi amiant, ens ho feu saber omplint l'enquesta https://forms.gle/q4c1mT8xn9dCxSDJ6, que estarà disponible fins el 15 de novembre de 2023.
Comments