top of page

Gran Volta al Costabona

volta-al-costabona.png

La Gran Volta al Costabona

La Gran Volta al Costabona és una travessa de 31 km pensada per fer en dos dies. Recorre una àmplia zona que inclou gairebé tots els tipus d’hàbitats presents al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i a la Reserva Natural de Prats de Molló, incloent el bosc de ribera, el fons de vall, el bosc de faig i la pineda, els prats alpins, els rius o un cim, entre d’altres. Per aquest motiu, la diversitat de fauna i flora a observar és molt remarcable. També hi trobem diverses construccions tradicionals relacionades amb la ramaderia, com els casals o les cabanyes. Finalment, el seu traçat permet gaudir d’un dels més bells paisatges del Pirineu Oriental, abastant des del mar fins al Pirineu cerdà, amb la presència imponent del Massís del Canigó.

La ruta té dos punts de referència, els dos refugis, que poden ser inici de la travessa indistintament. Si comenceu al costat francès, el Refugi de les Conques serà el punt d’inici i caminareu cap al sud, pel costat est de Costabona. Si comenceu al costat català, el Refugi Els Estudis serà el punt d’inici i final i caminareu cap al nord (aproximadament), pel costat oest de Costabona.

En conjunt, atès que es tracta d’una travessa d’alta muntanya, recomanem especial atenció al material a dur:

Calçat adequat per a una marxa de 31km i mitjons de qualitat (tan importants o més que el calçat), bastons, motxilla i funda, sistema d’hidratació, paravent, guants, buff, ulleres de sol, gorra per al sol i jaqueta d’abric/impermeable, manta tèrmica, frontal o llanterna amb bateries suficients, previsió d’aliments per a la jornada, ganyips, farmaciola (tiretes / compeed, vena elàstica, antisèptic), telèfon mòbil i carregador. Recomanem tenir descarregada i activada l’aplicació Safe 365. Evidentment, donada la bellesa dels paratges a recórrer, és molt útil disposar de càmera fotogràfica.

Al llarg de tot el recorregut, compartim el territori. Recordeu:

• Tanqueu els filats elèctrics que obriu al vostre pas. Contribuireu a la feina de gestió del bestiar.
• Si trobeu un grup de vaques, no us hi acosteu. Si tenen vedells petits poden resultar agressives.
• Respecteu l’entorn, la flora i la fauna. No erosioneu el terreny, no colliu flors ni plantes i no feu soroll innecessàriament.
• No és permès d’encendre foc.
• No llenceu deixalles, ni tampoc burilles de tabac. Recordeu d’endur-vos tot allò que heu portat.
• L’acampada lliure no és permesa. En cas de necessitat, es pot pernoctar de 20h00 a 8h00 exclusivament.
• Una part de la ruta passa per propietats privades. Mireu de no destorbar la gent que hi viu i hi treballa. No travesseu pel mig de cultius ni de prats d’herba.
• En territori del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està permès de dur gossos sempre que vagin lligats. Dins la Reserva Natural de Prats de Molló no hi poden circular gossos.

SENTIT SUD-NORD

(vessant oest de Costabona)

Jornada sud-nord: és la jornada més llarga, amb major distància i desnivell. També és la que recorre més diversitat de paisatges i hàbitats.

Distància: 17,31 km
Desnivell positiu: 1.481 m
Punt més alt: Cim de Costabona (2.464m)

Punts d’aigua:
• Font de Fra Joan, a la falda de Costabona, prop del refugi lliure del mateix nom.
• Fonts del Tec, ben bé acabada de sortir de la terra.

Possibles recers en cas de mal temps:
• Refugi lliure de Costabona (2.168m), a mitja falda de la muntanya, prop de la Font de Fra Joan. Construcció d’obra.
• Refugi lliure de la Portella de Rojà (2.377m), ben bé abans d’arribar a la Portella (vessant sud). Construcció metàl·lica.

Descarregar track

Descarregar PDF

Ancla 1 VOLTA
mapa-volta-al-costabona-1.jpg
perfil-sud-nord-volta-al-costabona.png