top of page

Divendres 13 d'octubre de 2023: Tria de Mulats a Espinavell


El divendres 13 d'octubre, diada de Sant Eduard, tornarà a celebrar-se una de les fires ramaderes més carismàtiques del país: la Tria de Mulats d'Espinavell.


La Tria de Mulats d'Espinavell és una fira ramadera d'arrel tradicional que se celebra a Espinavell des de temps immemorials i que aplega més de 300 caps de bestiar equí de 15 explotacions ramaderes dels municipis de Molló, Llanars i Camprodon que baixen directament de la muntanya fins a la fira, i suposa un esdeveniment únic al nostre país.


La fira d'enguany mantindrà el format dels últims anys, amb l'arribada del bestiar cap a les 10 hores. Es recomana a aquelles persones que volen veure la baixada de cavalls que siguin a Espinavell cap a les 9 hores. El bestiar estarà exposat a Les Planes d'Espinavell durant tot el dia.


Al migdia s'entregaran els premis als millors exemplars (millor escamot, millor euga, millor pollí/pollina, millor semental, i millor parella (euga i pollí).


A la tarda es durà a terme la "tria de mulats", la separació de les cries (mulats, pollí o pollines) de les eugues, que tornaran a muntanya cap a les 5 de la tarda.


La fira és possible gràcies a les explotacions ramaderes que hi participen, i compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Ripollès.


Trobareu més informació dels orígens de la fira, programa d'actes, afectacions de trànsit... al web https://www.mollo.cat/triademulats.


Programa d'actes 2023


​A partir de les 10 hores: ARRIBADA DEL BESTIAR


Al migdia: ENTREGA DE PREMIS ALS MILLORS EXEMPLARS


​Durant tot el dia: FIRA DE PRODUCTES ARTESANALS


​Tots els actes se celebren a Les Planes d'Espinavell.



Servei de busos gratuïts i aparcament de la fira


Hi haurà un servei d'autobusos llançadora des de Molló fins a Espinavell (i viceversa), de 7 a 17 hores (funciona ininterrompudament), amb tres parades: Molló-Rotonda, Desviament d'Espinavell i Espinavell-Fira. Aquest servei és gratuït.


També s'habilita un aparcament en un camp proper a la fira, amb capacitat per uns 400 cotxes i un preu de 7€/vehicle. Una vegada l'aparcament està complet es talla l'accés amb vehicle privat a Espinavell, pel què es recomana aparcar a Molló i arribar amb autobús, si es ve més tard de quarts de 10 del matí.



El cartell d'enguany


La fotografia, molt icònica de la fira, que il·lustra el cartell d'enguany és de Marcel Urgell (Barcelona-Molló) i es pot veure un escamot d'eugues creuant el riu Ritort abans d'arribar a Les Planes d'Espinavell, lloc on es fa la fira.




1,892 views0 comments
bottom of page