top of page

El Parc Natural senyalitza la ruta circular d'Espinavell a Coll Pregon, Coll de la Clapa i Fabert


El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser ha senyalitzat la ruta circular número 17 (n'hi ha un total de 18 arreu del parc) que surt i arriba a Espinavell passant per Coll Pregon, el Coll de la Clapa i el veïnat de Fabert.


Al terme de Molló també hi ha la ruta número 18, la volta al camí de Santa Magdalena que podeu consultar aquí.


Podeu descarregar-vos el track clicant aquí.
La ruta 17: d'Espinavell a Coll Pregon, Coll de la Clapa i Fabert. Pastures compartides i el Tractat dels Pirineus de 1659.


Introducció


Aquesta ruta s'enfila fins a coll Pregon on gaudirem de vistes del Costabona i el vessant francès del Vallespir.


Tot pujant, travessarem diferents paisatges vegetals i un cop dalt la carena, passejarem pels prats de pastures altimontanes amb vistes espectaculars al Pirineu Oriental. De tornada passarem per les dous i el poblet de Fabert, també pertanyent, com Espinavell, al municipi de Molló.


Pastures compartides. Tractat dels Pirineus de 1659.


Iniciem la ruta vora els plafons informatius de l'entrada del poble. Pel carrer d'Amunt pugem fins a l'església i pel mateix carrer, costa amunt fins a trobar la pista que porta d’Espinavell a Coll Pregon on gaudim de vistes al cap de la vall de Ritort i la silueta del Costabona presidint-la.


Anem pujant acompanyats de freixes i avellaners, amb grans falgueres al sotabosc i esquitxat de cirerers silvestres. A la tardor tot un espectacle de colors.


El bosc caducifoli es va aclarint i els camps d'herba i les pastures guanyen terreny. Allà on la pressió ramadera no és prou forta les clarianes s'omplen de matollar.


El camí no té pèrdua. La pista passa a ser un corriol amb algun tram de forta pujada però no patiu perquè està ben senyalitzat. Si cal, reviseu el track al mòbil. Recordeu de fer la ruta off-line perquè no hi ha bona cobertura de dades.


Veiem, a l'altra banda del torrent de coll Pregon, el vessant obac ple de caducifolis.


Sense adonar-nos-en, arribant gairebé a dalt, comencem a veure alguns pins. No hem deixat de pujar i ja som al carener de la serra de Finestrol. Colls i petits puigs, carener enllà, arriben fins al Costabona. Som a coll Pregon, gaudim de les vistes al cim del Costabona i de les muntanyes de Rojà, que separen les comarques nord-catalanes del Vallespir. Les pastures s'escampen per tots aquests careners. Nosaltres ara seguirem el carener en direcció llevant cap als Puigs de la Clapa (1.654 m) i el Puig Sec (1.643 m). Impressiona l'extensió de prats de pastura que anem passant carener enllà. Veurem pletes i alguna cabana de pastor. Probablement també hi haurà el bestiar pasturant esperant a l'octubre a baixar a terres més protegides.


Arribem a les basses de Puig Sec i, si ve de gust, podem treure el cap al Vallespir per veure la vall de Prats de Molló i el mirador de la Torre de Mir.


De les basses, tombem la capçalera del torrent de les Dous per arribar a la Collada de Prats i baixar gairebé pel dret cap a les Dous de Fabert. De nou, les vistes s’ho valen. Baixem pel llindar del bosc, pel traçat més intuïtiu fins a les Dous, on seguirem per la pista que porta a Fabert.


Atenció, perquè abans d’arribar a Fabert, seguirem les marques de pintura groga cap a un senderó que marxa per l’esquerra del camí. Camí que retrobaren de nou poc abans del poblet. És bonic camí vell, quasi empedrat, dins l'espessor del bosc caducifoli dominat per bedolls i trèmols. Un rètol ens recorda que passem per la ruta de la transhumància, un itinerari senyalitzat entre el Ripollès i el Vallespir.


Creuem el petit nucli de cases de Fabert pel mig i seguim la pista que ens anirà tombant, vall amunt, en direcció a Espinavell. Anem perdent alçada, creuant bonics bedollars i passant pel costat d'alguna barraca de pedra seca fins a Espinavell.
Fotos: Natural Local i Ajuntament de Molló.461 views0 comments

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page